Piach z rabarbarem

 

No i mamy lato. Długie czerwcowe zmierzchy, zapach róż, truskawki z bitą śmietaną i świeżą sałatę z ogródka.

01.czerwcowy zmierzch02.roza pachnaca fiolkami03.truskawki ze smietana04.salata z mojego ogrodka

Oczywiście, jak zwykle najlepiej mają koty. One umieją cieszyć się życiem.

05.Miki06.Miki

A my? Zupa z kociołka to na pewno sama radość. Rozpoczęliśmy już sezon i pierwsza zupa została zjedzona. Pyszna! (Choć papryczki tylko dla orłów).

07.zupa z kociolka

Skoro mowa o przyziemnych przyjemnościach, takich jak sałata z ogródka (jej zrywanie i patrzenie na nią jest jednak przyjemnością niemal duchową) i zupa z kociołka, to chciałabym przypomnieć, że kończy się rabarbar. Klub Placka z Rabarbarem, którego jestem gorliwą członkinią, nie zasypiał rabarbaru w popiele (jak niektóre barbarzyńskie Barbary mieszkające koło Barbakanu) i kilka placków zostało upieczonych, a potem pożartych (nawet dobrze wychowani ludzie rzucają się na takie ciasto jak szarańcza).

08.rabarbar

Najlepsze według mnie jest kruche ciasto z rabarbarem, tylko komu – oprócz mojej mamy – chce się go piec. Wywałkowanie cienkiego płata kładzionego na rabarbar to wyższa szkoła jazdy.
Ale piach, jak mówi moja koleżanka, czyli ciasto piaskowe, każdy potrafi upiec. Dziś więc piach z rabarbarem.

½ kg rabarbaru
25 dkg masła
1 i ¼ szklanki cukru kryształu
1 i ½ szklanki mąki (w klasycznym przepisie jest ziemniaczana, ale ja wolę ciasto z jednej szklanki mąki pszennej i pół szklanki ziemniaczanej)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
cukier puder do posypania

Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki długości 1–2 cm.
Wymieszać w misce mąkę z proszkiem i skórką cytrynową.
Utrzeć masło z cukrem.
Dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania, a potem po łyżce dodawać mieszaninę z miski.

09.piach z rabarbarem

Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto jest dość gęste. Jeśli będzie rzadkie, to też się upiecze i też jest dobre, tylko rabarbar opadnie na samo dno.
Posypać ciasto rabarbarem.

10.piach z rabarbarem

Piec około 45 minut w 180 stopniach.

11.piach z rabarbarem

Przestudzony placek posypać cukrem pudrem. Najlepszy jest jeszcze ciepły, ale – sprawdziłam – smakuje także na drugi dzień.

12. piach z rabarbarem

Już zmierzch. Kocham czerwcowe zmierzchy. Jakiś ptak śpiewa na modrzewiu. Dziś noc świętojańska. Pora udać się do ogródka i nazrywać lubczyku 🙂

13.lubczyk

A potem pełnia księżyca, ognisko i wróżby.

14.Zmierzch15.pelnia

Niech żyje lato! Niech trwa jak najdłużej!

16.niech zyje lato

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.